Professionele activatie methoden
De klantgerichte en fact based aanpak binnen De Barten Methode moet leiden tot actie. Maar daarvoor is een extra element nodig: professionele activatie. Return on Investment is alleen mogelijk wanneer inzichten ook daadwerkelijk worden gebruikt en toegepast. Met andere woorden: zowel uw interne als externe doelgroepen moeten in beweging komen. Dus zowel uw klanten, prospects, inwoners of ondernemers, maar bovenal uw collega's en medewerkers moeten in actie komen. Voor beide activatie trajecten bied ik binnen De Barten Methode diensten aan.
Activatie methoden voor uw doelgroepen (klanten, burgers, inwoners, ondernemers): De uitdaging is om uw doelgroepen daadwerkelijk in beweging te krijgen en om ook nieuwe of 'moeilijke' doelgroepen te bereiken en binden. Activatietools die ik hier aanbied zijn gericht op een continue dialoog met een bredere doelgroep.
- Online community aanpak: Houd contact met uw doelgroep door hen uit te nodigen om mee te denken, praten en doen zonder dat ze daarbij veel inspanning moeten leveren. Alles valt of staat met een professionele opzet, onderhoud en begeleiding van de online community (klantpanels, burgerpanels). Hoe bouw je het panel op? Hoe zorg je dat ze actief worden en blijven? Hoe behoud je panelleden? welke werkzaamheden doe je zelf en welke besteed je uit? Ik help u bij alle facetten van de community
- Inzet van online chatbot: hiervoor werk ik samen met Abbi Insights. In plaats van eenzijdige feedback op te halen, gaan we met de online/mobile chatbot activerende dialogen aan met uw doelgroepen. Samen met Abbi helpt De Barten Methode organisaties om met slimme conversationele mobiele oplossingen het begrijpen en betrekken van uw doelgroepen (participatie) echt vorm te geven. De gesprekken via onze chatbot hebben vooral tot doel om samen te leren, verbeteren en activeren. Dit gaat dus verder dan alleen verklaren en verantwoorden.
- Dialoog via whatsapp groepen: Nodig uw klanten, burgers of ondernemers uit om op regelmatige basis mee te doen aan whatsapp onderzoekjes. Het is laagdrempelig, heeft hoge attentiewaarde, biedt mogelijkheden voor verdere activatie.
Activatie methoden voor management, collega's en medewerkers: Inzichten vanuit marktonderzoek of marketing-, communicatie- en gedragswetenschappen moeten uw organisatie in beweging brengen. De Barten Methode biedt de onderstaande diensten om de mensen in uw organisatie te activeren:
- Activatie workshops: vaak direct gekoppeld aan uitgevoerde analyses en onderzoeken. Na een presentatie van de resultaten gaan we aan de slag met de inzichten. Ik maak hierbij gebruik van verschillende kwalitatieve methoden voor interviews en groepssessies, zoals parallel & lateral thinking, reversal technieken, gaming elementen zoals De Bono six hats, Lagerhuis, Lego sessies.
- Ondersteuning agile werken en design sprints: een steeds vaker toegepast principe om snel tot resultaten te komen is het werken in agile teams en/of het werken met design thinking principes (design sprints). Dit is bij uitstek een werkvorm waarin onderzoeksresultaten direct kunnen worden toegepast. Er liggen echter ook behoorlijk wat valkuilen op de loer. Grondige en brede kennis van onderzoeksmethoden is daarom gewenst. Ik lever graag mijn bijdrage!
- Ondersteuning consultative selling: vooral bedoeld voor medewerkers binnen sales en service afdelingen, maar ook zeker geschikt voor andere afdelingen. Met behulp van workshops werken we aan een klantgerichte aanpak binnen sales. Geen producten pushen, maar een aanpak gericht op waarde creëren voor de klant. In plaats van product features communiceren, je richten op 'purpose' (zie ook de aanpak van Simon Sinek en Sales Scripter) . Naast workshops is ook een vertaling naar website, productsheets en bijvoorbeeld content marketing mogelijk.
- Dashboarding op basis van KPI's: met name bij herhalende acties, onderzoeken of monitoren is het van groot belang om vooraf heldere KPI's vast te stellen en deze te vertalen naar een duidelijk dashboard. Het is overigens een misverstand dat je voor een dashboard meteen dure programma's moet aankopen. Starten met een dashboard in powerpoint, excel of power-BI is prima. Het gaat boven alles om duidelijk afspraken rondom methodiek, rekenregels, periodes en 'what if-scenario's'.
- Storytelling en storyboarding sessies: Door het toepassen van technieken vanuit storytelling en storyboarding (zoals de pyramid principle) worden inzichten beter onthouden. Dit draagt zonder meer bij aan het activeren van inzichten. In een workshop werken we samen een aantal storyboards uit op basis van bestaande onderzoeksrapporten of -presentaties. Uw medewerkers leren hiermee effectiever communiceren, niet alleen in presentaties, maar ook in offertes, rapportages en zelfs e-mails.
- Kennis ontsluiting en metadatering: bijna alle organisaties waarvoor ik heb gewerkt, beschikken al over een schat aan kennis en inzichten. Deze inzichten zijn echter vaak niet beschikbaar op het juiste moment, voor de juiste interne doelgroep en in het juist format. Negen van de tien keer heeft dit te maken met de wijze waarop de informatie is opgeslagen. Metadatering en codering biedt uitkomst. Door alle informatie op een eenduidige manier te coderen en te registeren, zorg je ervoor dat kennis behouden en beschikbaar blijft. Bovendien zorg je ook dat alleen de geautoriseerde mensen toegang hebben tot de data en inzichten, wat handig is in verband met GDPR/AVG wetgeving.